Unijna konsumpcja owoców i warzyw

W 2017 r. jedna na cztery osoby (27%) spożywało owoce co najmniej dwa razy dziennie. Kolejne 37% ludności UE jadło owoce raz dziennie, a pozostałe 36% spożywało owoce rzadziej lub wcale w ciągu typowego tygodnia. Nieco niższy odsetek (23%) populacji UE jadł warzywa co najmniej dwa razy dziennie, a nieco wyższy (40%) -raz dziennie.

Wśród państw członkowskich UE dzienne spożycie owoców było najbardziej rozpowszechnione we Włoszech (85% populacji) i Portugalii (81%). Natomiast w trzech państwach członkowskich codzienne ich spożycie było niższe niż u 40% ludności – na Łotwie (35%), Litwie i Bułgarii (po 37%).

Jeśli chodzi o spożycie warzyw w państwach członkowskich, Irlandia i Belgia miały najwyższy odsetek ludności, która przynajmniej raz dziennie jadła warzywa (po 84%), podczas gdy w większości państw członkowskich od 50% do 80% populacji zgłosiło codzienne spożywanie warzyw. Było też pięć państw członkowskich, w których odsetek ten wynosił poniżej 50%: Węgry (30%), Rumunia (41%), Łotwa (44%) ), Litwa i Bułgaria (oba po 45%).

Piotr Grel
za: ec.europa.eu

Related Posts

None found

Poprzedni artykułUkraina: truskawka tańsza niż w ubiegłym roku
Następny artykułZiemniaki z flagą

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.