W sezonie 2017-18 egipski eksport żywności osiągnął poziom 5,2 mln ton i miał wartość 1,2 mld USD. Jednym z ważniejszych towarów eksportowych stanowią owoce truskawek.
W okresie 1 stycznia – 16 marca 2019 roku Egipt wyeksportował 22,4 tysiące ton truskawek. Szacuje się, że cała produkcja tych owoców w Egipcie sięga 1 mln ton. Owoce najwyższej jakości, deserowe są wysyłane na Bliski Wschód i do Europy tu głównymi odbiorcami są Rosja i Wielka Brytania), większość trafia do przemysłu.
Czytaj także: Trudny sezon truskawkowy na południu Europy.
Sezon na egipskie truskawki zbiega się z początkiem zbiorów w Hiszpanii. Przewagę afrykańskich owoców zapewnia im niższa cena niż truskawek hiszpańskich.
Piotr Grel
za: egypttoday, freshplaza.com