Egipski eksport truskawek

W sezonie 2017-18 egipski eksport żywności osiągnął poziom 5,2 mln ton i miał wartość 1,2 mld USD. Jednym z ważniejszych towarów eksportowych stanowią owoce truskawek.

W okresie 1 stycznia – 16 marca 2019 roku Egipt wyeksportował 22,4 tysiące ton truskawek. Szacuje się, że cała produkcja tych owoców w Egipcie sięga 1 mln ton. Owoce najwyższej jakości, deserowe są wysyłane na Bliski Wschód i do Europy tu głównymi odbiorcami są Rosja i Wielka Brytania), większość trafia do przemysłu.

Czytaj także: Trudny sezon truskawkowy na południu Europy.

Sezon na egipskie truskawki zbiega się z początkiem zbiorów w Hiszpanii. Przewagę afrykańskich owoców zapewnia im niższa cena niż truskawek hiszpańskich.

Piotr Grel
za: egypttoday, freshplaza.com

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW Rosji zniszczono 150 ton jabłek “z Białorusi”
Następny artykułDodatkowe pieniądze na rolnicze kredyty

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.