Ponieważ jednak w Mołdawii funkcjonują także niezarejestrowane chłodnie, eksperci przypuszczają, że rzeczywiste zapasy tych winogron wynoszą około 10 000 ton, pisze East-fruit.com
Jednak wszyscy operatorzy branży winiarskiej z przykrością stwierdzają, że składowane jeszcze winogrona są niskiej jakości, prawie niemożliwe do sprzedania, ponieważ jagody zaczynają pleśnieć i gnić dzień po ich wyjęciu z chłodni. Przetwarzanie tych winogron jest nadal możliwe, ale nie ma popytu na ten produkt.
Pod koniec lutego ceny hurtowe winogron stołowych wahały się od 4 do 7 lei/kg (0,24-0,42 USD/kg), podczas gdy jesienią 2018 r. maksymalna cena wyniosła 14 lei/kg (0,84 USD/kg). Przy tej cenie eksporterzy kupili winogrona sortowane i pakowane w najwyższej jakości, ale w małych ilościach. Operatorzy rynku twierdzą, że najlepsza cena sprzedaży wynosiła 11 lei/kg (0,66 USD/kg). Ale w tej cenie plantatorzy, którzy mieli winogrona wysokiej jakości i możliwości przechowywania ich w chłodni, nie spieszyli się ze sprzedażą i oczekiwali wzrostu cen zimą.
za: agrobiznes.md
PG