Łotysze podsumowują skutki obniżenia VAT-u

Przed rokiem Łotwa zdecydowała się obniżenie podatku VAT na owoce i warzywa, teraz Łotysze przyglądają się efektom tej decyzji. Ogrodnicy i handlowcy są zadowoleni, budżet odnotowuje straty, ale widzi też korzystne dla siebie tendencje.

Przed rokiem Łotwa obniżyła z 21% do 5% podatek VAT na typowe produkty miejscowego ogrodnictwa. Regulacje tę wprowadzono tytułem próby, na trzy lata. Po jedenastu miesiącach administracja państwa przedstawia swoje pierwsze spostrzeżenia.

O 3% wzrosła liczba producentów zajmujących się produkcją owoców i warzyw. Wyraźniej – o 13% wzrosła liczba gospodarstw, które poza produkcją zajęły się także przetwórstwem. O 10% wzrosła płaca robocza, ale tu wskazuje się raczej na ogólne tendencje rynkowe niż wpływ obniżki VAT-u. Obroty branży za tych 11 miesięcy wzrosły o 4,2% – obniżając ten podatek założono, że wzrost sięgnie 6% (komentatorzy zastrzegają się, że te dane są pierwszymi, niepełnymi jeszcze – na bardziej reprezentatywne pojawią się nie prędzej, niż w 2020 r.)

Spadły wpływy do budżetu – do 3,8 mln euro. Zebrano z VAT-u o 2 mln euro mniej, niż się spodziewano. Jednak z drugiej strony wzrosły zakupy miejscowej produkcji kosztem zmniejszenia importu z Litwy i zmniejszyła się szara strefa w tym sektorze handlu.

za: rus.lsm.lv

PG

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRosja zwiększa import warzyw szklarniowych
Następny artykułPlantacje maliny jesiennej i borówki po zimie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.