Te trzy państwa razem reprezentują ponad połowę rynku ekologicznego UE-28.
Rosnący popyt na produkty ekologiczne w UE w połączeniu z umową z 1 czerwca 2012 r. stwarza dla USA możliwości eksportu swoich towarów tej kategorii, chociaż muszą być wysyłane z certyfikatem produktu ekologicznego. UE oferuje rynek dla amerykańskich słodkich ziemniaków, świeżych produktów, suszonych owoców i orzechów, ziaren specjalnych i produktów przetworzonych.
Bez wątpienia amerykańskie firmy korzystają z długoterminowego wzrostu rynku ekologicznego UE.
Niestety, oficjalne dane handlowe obejmują tylko ułamek sprzedawanych produktów ekologicznych jako ekologicznych właśnie. Kody Zharmonizowanego Systemu (HS) istnieją tylko dla określonych towarów obejmując głównie świeże produkty ekologiczne, takie jak mleko, owoce i warzywa, ale nie produkty przetworzone lub na przykład orzechy organiczne.
Całkowity eksport produktów ekologicznych z USA do UE osiągnął w 2017 r. rekordowy poziom 12 USD. W 2018 r. sprzedaż produktów ekologicznych z USA do UE ma się podwoić. Jednakże rzeczywista suma amerykański ego eksportu produktów ekologicznych do UE jest prawdopodobnie znacznie wyższa.
za: usda.gov
PG