Szwedzki koncern meblowy rozpoczyna przygodę z nową dla siebie specjalnością – ogrodnictwem. Będzie się sam zaopatrywał w niektóre świeże warzywa dla restauracji działających we własnych halach.
Wspólnie z firmą przetwarzającą odpady organiczne przy halach w Malmo oraz Helsingborgu zorganizuje kontenerową uprawę warzyw. Kontenery (30 m2) będą miały cztery półki uprawowe, na których w hydroponice uprawiane będą warzywa liściowe. Oczywiście przy sztucznym świetle, w sterowanym klimacie. Prąd do kontenerów ma pochodzić z pobliskich farm wiatrowych, technologia upraw ma gwarantować eliminację chemicznych zabiegów ochrony roślin oraz 90% oszczędności zużycia wody.
Planowana wydajność to 18 kg sałaty z kontenera (80 m2 powierzchni upraw „netto”) w cyklu mającym trwać 1,5 miesiąca.
za: fruit-inform.com
Zdjęcie pobrane z serwisu: Pixabay.com