Pierwszy tydzień nowego roku upłynął na rynku bez większych wahań cen i obrotów handlowych. W mijającym tygodniu obserwujemy lawinowo rosnące ceny warzyw, szczególnie importowanych z krajów basenu Morza Śródziemnego. Importerzy tłumaczą to zjawisko nagłym atakiem zimy w Hiszpanii, Grecji i Turcji.
- Bakłażany imp. podrożały z 8 do 12 zł/kg wzrost o 50%
- Cukinie imp. podrożały z 6 na 11 zł/kg – wzrost o 84%
- Kalafiory imp. 5,5 na 7,5 zł/szt – wzrost o 73%
- Kalarepa imp. podrożała z 1,5 na 2 zł/szt – wzrost o 75%
- Ogórki imp. podrożały z 4 na 6,5 zł/kg – wzrost o 62%
- Sałata lodowa imp. Podrożała z 3 na 5 zł/szt – wzrost o 60%
- W miarę stabilne są ceny pomidorów importowanych: tureckich za 6 zł/kg i hiszpańskich 8 zł/kg i papryki z Hiszpanii 8 zł/kg zielonej i czerwonej , 12-13 zł/kg odmian żółtych i pomarańczowych
Wzrosty cen nie ominęły również warzyw krajowych, które są nawet czterokrotnie wyższe w porównaniu do roku ubiegłego (*):
- Cebula biała obecnie kosztuje ok 2,3 zł/kg ( w styczniu 2018 kosztowała 0,60 zł/kg czyli czterokrotnie taniej)
- Marchew 1,6 zł/kg ( w styczniu 2018 kosztowała 1 zł/kg czyli 60% taniej)
- Kapusta biała 1,6 zł/kg (w styczniu 2018 kosztowała 0,40 zł/kg czyli czterokrotnie taniej)
- Pietruszka 8 zł/kg ( w styczniu 2018 kosztowała 3,5 zł/kg czyli dwukrotnie taniej)
- Por 6 zł/kg ( w styczniu 2018 kosztował 2 zł/kg czyli trzykrotnie taniej)
- Ziemniaki odm. Irga 1,33 zł/kg ( w styczniu 2018 kosztowały 0,45 zł/kg czyli trzykrotnie taniej)
*Ceny warzyw z 10 stycznia 2019 r.
Źródło: WRSRH Bronisze ( opracowanie za warzywa.pl )