Turecki eksport owoców i warzyw w tym roku przekroczył już miliard dolarów

Turecki eksport owoców i warzyw (do końca września) wzrósł o 17 procent w porównaniu do tego samego okresu w ubiegłym roku - podała Turecka Federacja Producentów Owoców i Warzyw.

Największą część wszystkich dostaw owoców i warzyw stanowił eksport pomidorów, na kolejnych miejscach znalazły się cytryny, czereśnie, figi, dynie, truskawki, ogórki, śliwki, arbuzy, gruszki i ziemniaki.

Wartość eksportu pomidorów osiągnęła 218,2 milionów USD, cytryn 209,9 milionów, czereśni 161,6 milionów, winogron 87,3 milionów, jabłek prawie 75 milionów, a granatów 41,1 milionów dolarów.

Rosja znalazła się na pierwszym miejscu wśród największych importerów tureckich owoców i warzyw, następne miejsca zajmują Niemcy, Irak, Rumunia, Arabia Saudyjska, Bułgaria, Polska, Białoruś i Holandia. Eksport owoców i warzyw do Rosji wyniósł 416,9 mln dolarów; do Niemiec 169,9 milionów dolarów,  do Iraku – 160,6 milionów dolarów.
 
Źródło: Freshplaza

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNiektórzy sadownicy na Ukrainie przestają zbierać jabłka
Następny artykuł100 tys. zł na działalność pozarolniczą – wnioski od 15 października

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.