Dzień otwarty w firmie Haygrove

W sobotę 24 października firma Haygrove zorganizowała Dzień otwarty w siedzibie firmy w Nowej Wsi Książęcej koło Kępna.

Leszek Sawicki, właściciel firm Haygrove oraz Progress, opowiedział o ich historii i aktualnej działalności.Wspominał swoje studenckie praktyki w Anglii na początku lat 90. ub., podczas których po raz pierwszy zobaczył tunele w firmie Haygrove i po studiach rozpoczął tam pracę. Współpraca układała się bardzo pomyślnie, tak, że po kilku latach zaproponował produkcję tuneli w Polsce. W 2001 r. kupił teren po Spółdzielni Kółek Rolniczych, na którym obecnie znajdują się nowoczesne hale produkcyjne. Początkowo produkcja skoncentrowana była na elementach konstrukcyjnych tuneli, ale od 2007 r., od kiedy nastąpiło spowolnienie na rynkach, właściciel firmy zaczął rozwijać inne produkcje, szukając sposobu na rozwój przedsiębiorstwa. Dziś oprócz konstrukcji tuneli i hal w Nowej Wsi Książęcej produkowane są elementy do różnych maszyn i urządzeń m.in. elementy ładowaczy czołowych do ciągników, urządzenia do odsalania wody morskiej, zewnętrzne siłownie czy nawet poduszkowce. Dzięki zaangażowaniu właściciela wszystkie maszyny są dobrze wykorzystane, a wielokierunkowe kontrakty z firmami z różnych storn świata pozwalają na ciągły rozwój. Łącznie w grupie Haygrove i Progress zatrudnienie znalazło ponad 250 osób. Umaszynowienie obydwu firm pozwala na duże moce przerobowe i możliwość realizacji wielu zamówień.

Ofertę tuneli do produkcji truskawek, malin i borówki wysokiej, a także warzyw m.in. papryki, fasoli szparagowej pomidorów i ogórków czy produkcji szkółkarskiej przedstawił Marek Jamry. Najwięcej uwagi poświęcił tunelom zblokowanym serii 4, które są najczęściej wykorzystywane w produkcji owoców jagodowych i warzyw. Ponadto dużym zainteresowaniem producentów zwłaszcza tych planujących wykorzystać tunele do przyspieszania zbiorów truskawek są tunele tradycyjne pojedyncze serii Solo, a do upraw całorocznych lub szkółkarskich – Gothic Solo, o charakterystycznie wygiętych pałąkach, dzięki czemu są one wytrzymałe oraz łatwiej zsypuje się z nich śnieg.

Nowością w firmie są tunele dedykowane dla producentów pomidorów i ogórków. Są to wysokie obiekty, których ściany wykonane są z podwójnej folii.

Interesujący wykład o tym, jak powstają tunele w firmie Haygrowe przedstawił konstruktor Andrzej Janczura. Pokazywał, w jaki sposób oblicza się wytrzymałość konstrukcji i jak praktycznie można zwiększyć wytrzymałość tuneli np. na wiatr.

Ponadto podczas Dnia Otwartego odbyły się prelekcje przygotowane przez zaproszone firmy. Jarosław Barszczewski z firmy Yara Poland informował, jak optymalnie nawozić rośliny uprawiane w tunelach. Przedstawił zdjęcia obrazujące zaburzenia wzrostu roślin truskawki i maliny, z jakimi można było się spotkać w minionym sezonie w czasie wyjątkowo niekorzystnych warunków wzrostu ze względu na zimną wiosnę, a następnie suche i upalne lato. Przedstawił 4 produkty z oferty firmy Yara polecane do stosowania w stresowych warunkach wzrostu roślin: Brassitrel Pro, Yara Vita Kombi Phos, Yara Vita Safe K oraz Yara Vita Bortrac.

Zbigniew Pisarek z firmy Flevoplant informował o odmianach truskawek z oferty tej firmy. Polecał m.in. wczesne Flair, Fleurette, Malling Centenary. Natomiast Tomasz Szuławy z firmy Ceres omówił podłoża stosowane w różnych uprawach w tunelach. Podkreślał m.in. zalety stosowania podłoży wzbogaconych w włókna kokosowe.

Oprócz wykładów uczestnicy spotkania mieli okazję obejrzeć wszystkie modele tuneli foliowych oraz hal, a także pokaz pracy maszyn, oferowanych przez firmę Haygrove do formowania zagonów, które omówił Konrad Kozakiewicz. Właściciel firmy oprowadził wszystkich uczestników po całym zakładzie produkcyjnym, informując o poszczególnych etapach produkcji tuneli. Ponadto zorganizowano pokaz montażu pojedynczego tunelu, podczas którego zwracano uwagę na wiele szczegółów dotyczących staranności stawiania konstrukcji.

Pokaz montażu tunelu

Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPROW na lata 2014-2020
Następny artykułWzrost eksportu żywności w 2015 r.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.