Uprawa prowadzona jest na rynnach (fot. 2), w wełnie mineralnej (kamiennej) Grotop Master. W krzeszowickim obiekcie pracuje jeden komputer klimatyczny holenderskiej firmy Sercom, której dystrybutorem jest firma Poldrip. Dzięki regularnym pomiarom i analizie danych gromadzonych przez komputer klimatyczny, można na bieżąco kontrolować warunki wzrostu i rozwoju roślin. T. Bogdana, ktory na stałe mieszka i prowadzi gospodarstwo ogrodnicze w Mielcu, dzieli znaczna odległość do Krzeszowic, dlatego informacje z czujników klimatycznych zamontowanych w szklarniach pod Krakowem może na bieżąco śledzić w swojej rodzinnej miejscowości i zdalnie sterować klimatem, dostosowując go do aktualnych potrzeb.
Fot. 2. W Krzeszowicach uprawa prowadzona jest na podwieszanych rynnach
Zbiornik o pojemności 1000 m3, w którym przez wiele lat był magazynowany mazut, został wyremontowany i teraz spełnia zadanie zbiornika buforowego. W gospodarstwie pracuje nowoczesna kotłownia miałowa, która w czasie awarii jest wspomagana kotłownią gazową. Modernizację buforu oraz instalacji cieplnej powierzono firmie Jacek Jaksa.
Rośliny przez cały sezon uprawy są dokarmiane dwutlenkiem węgla. Producenci kupują ciekły gaz CO2 od firmy Messer Polska. W momencie kiedy wietrzniki są otwierane, dawka tego gazu jest obniżana do 450–500 ppm. W każdej nawie zamontowane są dwie linie rozprowadzające CO2. W uprawie stosowana jest ochrona biologiczna. Introdukowane są m.in.: dziubałeczek mączlikowy (Macrolophus caliginosus), a do zapylania kwiatów wykorzystywane są trzmiele (co 3 tygodnie firma Agroconsult dostarcza 5 uli na jeden blok o powierzchni 1,5 ha).
[NEW_PAGE]
Fot. 3. Zasadniczo uprawiana jest odmiana Admiro F1
Przez cały sezon jest regulowana liczba owoców w gronach – do 5 sztuk, co umożliwia uzyskanie 70% owoców o kalibrze BB i BBB w plonie rocznym owoców. Plasti kowe łuczki zakładane są do 8. grona – poźniej nie jest to konieczne, ponieważ przy wysokiej radiacji latem grona są na tyle mocne, by mogły się samodzielnie utrzymać i równomiernie dojrzewać. W tym roku zbiory owoców rozpoczęły się w pierwszym tygodniu kwietnia. W połowie kwietnia kwitło 9. grono. Średnia temperatura dobowa w obiektach wynosiła 20,5–21,5°C, a EC i pH maty – odpowiednio 5–5,5 mS/cmi 6–6,2, przelew nie przekraczał 25%. Wodę do pożywki podgrzewano do 19°C.
W dniu spotkania (18.04.) rośliny byływ bardzo dobrej kondycji, miały zdrowe, mocne wierzchołki (fot. 4) i dobrze rozbudowany system korzeniowy (fot. 5). W czasie intensywnego plonowania rośliny zasilane są stałą pożywką w dawce 140 ml/kroplownik. Częstotliwość nawadniania jest uzależniona od nasłonecznienia i wilgotności maty, a także od pozostałych czynników pogody i wyglądu roślin. Pożywka jest komponowana z wieloskładnikowych nawozów firmy Yara. By prowadzić rośliny generatywnie, producent stosuje m.in. przednocne obniżenie temperatury (ang. pre-night). W uprawie utrzymywano „płaski klimat”,szczególnie w momencie wypuszczania dodatkowego pędu. Rośliny tworzyły krótkie międzywęźla i atrakcyjne, regularne owoce (fot. 6).
Fot. 4. W dniu odwiedzin gospodarstwa rosliny miały zdrowe wierzchołki…
Fot. 5. … oraz mocny system korzeniowy przerastający podłoże
Fot. 6. Liczba owoców w gronie jest regulowana
Przygotowanie do sprzedaży
Fot. 7. Owoce przygotowane do wysyłki
Tekst i zdjęcia: Anna Wilczyńska
Radek, super robota! Pomidory są niezwykłe smaczne. Plastik z Hiszpanii nie dorównuje Waszym pomidorom.