Wśród producentów urządzeń do mechanicznego obierania cebuli jest między innymi holenderska firma Dofra Foodtec, której produkty w Polsce oferuje APH Group Polska. Maszyna OP-120 może obierać od 85 do 110 cebul na minutę. Cebule do obierania umieszczane są w koszu zasypowym, z którego transportowane są przenośnikiem taśmowym do sekcji obierania. Na taśmie przenośnika, co kilka centymetrów rozmieszczone są po dwa trzpienie, w których utrzymywane są pojedynczo cebule. W sekcji obierania cebule muszą być ustawione korzeniami bokiem do taśmy transportującej, dlatego operator kontroluje ułożenie cebul i ręcznie, w miarę potrzeby, je układa. Zgrubienia od góry są przytrzymywane przez łańcuch, którego nacisk jest regulowany. Ponadto każde z nich jest mierzone przez krążki kopiujące i w zależności od średnicy automatycznie dostosowywany jest rozstaw noży odcinających piętkę korzeniową i szyjkę cebuli. Mechanizm tnący nacina również zewnętrzne łuski cebuli w celu łatwego ich usunięcia. Głębokość nacięcia może być wyregulowana w taki sposób, by obierać jedną lub więcej łusek, w zależności od odmiany czy wymagań odbiorcy. Z sekcji obierania cebule trafiają do chwytaków obrotowych, które działają przez zmianę pola magnetycznego (system działa bez tarcia, nie są używane pasy lub inne elementy). W chwytakach następuje dalsze obieranie cebul, w trakcie ich obracania wokół zgrubienia wykonywane jest kolejne nacięcie. Głębokość tego nacięcia może być regulowana. Nacięta łuska usuwana jest z cebuli strumieniem powietrza o regulowanej intensywności nadmuchu. Obrane cebule transportowane są do pojemników, a usunięte łuski do kosza na odpady. Maszyna jest zasilana elektrycznie (380 lub 220 V/50Hz). AA
Maszyna do obierania cebuli
Ze względu na dużą pracochłonność coraz częściej ręczne obieranie cebuli jest zastępowane maszynowym.