Paweł Glanowski z firmy Bejo Zaden w bloku odmianowym omówił charakterystykę mieszańców kapusty głowiastej białej polecanej do kwaszenia. Wśród propozycji z tego segmentu wyróżnił m.in. Megaton F1, Passat F1, Jaguar F1, Transam F1, Typhoon F1. Z kolei do długiego przechowywania prelegent polecił odmiany m.in. Reaction F1, Lennox F1, Sircon F1, Expect F1, Impala F1, Zerlina F1 oraz Bentley F1. Jak poinformował Ireneusz Ruciński z Bejo Zaden, ta ostatnia odmiana będzie ostatni rok w ofercie firmy.
Z odmian kapusty głowiastej czerwonej polecano m.in. nowego mieszańca Lodero F1 o okresie wegetacji wynoszącym ok. 121 dni, tworzącego lekko owalne główki o masie 1,5–3 kg. Ponadto wyróżnia się wysoką zdrowotnością (odporny na niektóre rasy kiły kapustnych). W swoim wystąpieniu P. Glanowski omówił zalety odmian Buscaro F1 o masie główki osiągającej do 4-5 kg, Klimaro F1 (odmiana średnio późna, 120 dni okres wegetacji, o wysokiej odporności na szarą pleśń), Rendero F1 (polecana do przechowywania z odpornością na Fusarium spp.). Jak poinformowano na spotkaniu w Charsznicy, ta ostatnia odmiana będzie ostatni rok w obrocie handlowym. Z asortymentu kapusty włoskiej polecano m.in. odmianę Gloriosa F1, a z kapusty pekińskiej m.in. Mirako F1, Pacifiko F1 (2833 F1), Emiko F1, Bilko F1, Bilko 2949 F1 (w próbach hodowlanych).
P. Glanowski w swoim wystąpieniu nie pominął również charakterystyki nowych odmian marchwi, pietruszki, pasternaka, selera, buraczka ćwikłowego, cebuli. Ponadto wspominał, że coraz większym zainteresowaniem producentów na świecie, ale także w Polsce, cieszy się uprawa jarmużu. W ofercie firmy Bejo Żaden jest odmiana Reflex F1 (o zielonych, karbowanych liściach) i Redbor F1 (o fioletowo-zielonych liściach).
Paweł Glanowski
Ireneusz Ruciński
Uczestnicy spotkania w Charsznicy mogli wiele dowiedzieć się na temat chorób w uprawie warzyw kapustnych. Prof. dr hab. Józef Robak z Instytutu Ogrodnictwa w swoim wystąpieniu dość dużą uwagę skupił na temat fuzaryjnego gnicia główek kapusty. Jak twierdzi prelegent w Polsce pierwsze objawy tej choroby były już w 2012 r. Co ciekawe naukowcy zastanawiają się skąd ta choroba pojawiła się w naszym kraju, tym bardziej, że w całej Europie nie zauważono jej objawów, z kolei były odnotowane w Kanadzie i USA.
Prof. dr hab. Józef Robak
Na koniec spotkania Mirosław Błasiak z firmy Compo Expert Polska mówił o ofercie nawozowej tej firmy. Do nawożenia doglebowego prelegent wyróżnił nawozy bezchlorkowe na bazie siarczanu potasu, m.in.: Blaukorn® Classic 12-8-16 i Blaukorn® Suprem 21-5-10. Są to nawozy kompleksowe, zawierające pełny zestaw niezbędnych składników, w tym magnez, siarkę i mikroelementy. Z nawozów mineralnych, wieloskładnikowych, wolno działających prelegent polecił NovaTec® Classic. Oprócz azotu, fosforu i potasu w stosunku 12:8:16 zawiera on dodatek inhibitora nitryfikacji DMPP. Jest to związek, który blokuje czasowo aktywność bakterii azotanowych (Nitrosomonas i Nitrobacter) – następuje stabilizacja azotu w formie amonowej, a skutkiem tego jest znacznie wydłużona dostępność tego składnika dla roślin – nawet 3-4 miesiące. Z nawozów dolistnych polecano rozpuszczalne z serii Basfoliar® SP oraz nawóz z dużą zawartością Boru Nutribor; z płynnych nawóz wapniowy Basfoliar® Combi Stipp, a na sam koniec prelegent polecał flagowy produkt firmy Compo Expert – Basfoliar® Aktiv, który jest niespotykanym połączeniem działania składników pokarmowych, fosforynu potasu i biostymulatora. W przypadku warzyw kapustnych oprócz funkcji odżywczej i biostymulującej Basfoliar® Aktiv dzięki zawartości fosforynu potasu silnie ogranicza występowanie chorób grzybowych, m. in. takich jak mączniak rzekomy i sucha zgnilizna kapustnych.
Mirosław Błasiak
Uczestnicy spotkania w Charsznicy
Więcej na łamach naszych czasopism – „Hasła Ogrodniczego” i „Warzyw”.
Tekst i fot. Anna Wilczyńska