Gospodarze – państwo Maria i Jan Cumbrowscy – podzielili się własnymi doświadczeniami w uprawie odmian firmy Syngenta, a szczegółowych informacji udzielali także przedstawiciele firmy: Rafał Aflut, Marek Zieliński i Wojciech Juńczyk. Współorganizatorem spotkania było Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski – producent wysokiej jakości rozsady warzyw.
Rafał Aflut zaprezentował kilka ciekawych odmian do uprawy pod osłonami. W nasadzeniach szklarniowych w gospodarstwie p. Cumbrowskich sprawdzają się odmiany mięsiste: Brightina F1 i Growdena F1. Nowością w tej grupie odmian jest natomiast Altadena F1 (240-250 g).
Do tuneli natomiast polecane były odmiany Casania F1 (typ pomidora mięsistego) oraz Sandoline F1 (odmiana standardowa).
Prezentowane na stoisku Syngenta i w tunelach były także nowo wprowadzane na rynek kreacje: Kilates F1 i nowość – T410586 F1 oraz ogórki: Panandra F1 i Ekol F1.
Sandoline F1
Ogórek Panandra F1
Innowacją Syngenty jest „Tęcza Smaku”, czyli wprowadzenie na rynek odmian o owocach koktajlowych: Bambello F1, Angello F1 oraz KM 5512.
„Tęcza Smaku”, czyli odmiany o owocach koktajlowych: Bambello F1, Angello F1 oraz KM 5512.
Przedstawiciele firmy Syngenta zwrócili uwagę producentów na najnowsze rozwiązanie w zakresie ochrony roślin – produkt Scorpion 325 SC (rejestracja w 16 gatunkach warzyw i w truskawce), a także znane fungicydy do ochrony pomidora przed szarą pleśnią – Switch 62,5 WG i Amistar Opti® (szara pleśń i zaraza ziemniaka). Nierozłącznym elementem ochrony w szklarniach jest także wprowadzanie wrogów naturalnych szkodników np. dziubałeczka mączlikowego, który ogranicza populację mączlika szklarniowego, odżywia się jajami skośnika pomidorowego, przędziorkami czy wciornastkami. Rafał Aflut zwracał także uwagę na wprowadzanie do szklarni i tuneli trzmieli (linia produktów BeeLine).
Więcej na temat odmian i rozwiązań proponowanych przez organizatorów spotkania na łamach „Hasła Ogrodniczego”.
Tekst i fot. Dorota Łabanowska-Bury
Więcej zdjęć ze spotkania w galerii.