Emilia-Romania to region północnych Włoch i jak wskazuje dwuczłonowa nazwa składa się on z dwóch okręgów. Stykają się one w stolicy regionu – Bolonii. Na zachód od miasta jest okręg zwany Emilia – słynie z bogactwa zabytków skupionych w miastach, a na wschód od Bolonii leży okręg Romania, który obejmuje swym zasięgiem głównie obszary Morza Adriatyckiego. Region Emilia-Romania można też podzielić na równinny i górzysty, czyli Nizinę Padańską i góry Apeniny. Tereny górzyste porośnięte są lasami, natomiast tereny nizinne słyną z rolnictwa – upraw zbóż, warzyw i drzew owocowych. W rejonie tym, niedaleko Fidenzy swoją siedzibę oraz Centrum Doświadczalne ma firma hodowlano-nasienna ISI Sementi (jej nasiona w Polsce oferuje spółka Nickerson-Zwaan).
– Firma ISI Sementi została założona w 1981 roku przez Florinda Boni i jego współpracowników. Od początku działalności widzieli oni potrzebę uruchomienia programów hodowlanych mających na celu stworzenie odmian odpowiednich dla rynku krajowego, a także i innych na świecie. I tak w 1984 r. rozpoczęli program hodowli odmian pomidora, który prowadzony krok po kroku doprowadził do powstania wielu odmian. Z biegiem lat zostały wdrożone programy badawcze dla innych gatunków, w tym np. cebuli, sałaty, cukinii, kalafiorów – mówił Angelo Boni, dyrektor ds. badań i innowacji.
Siedziba firmy ISI Sementi
Angelo Boni, dyrektor ds. badań i innowacji informował, że w firmie prowadzone są zaawansowane programy hodowlane odmian 6 gatunków warzyw – pomidorów, cebuli, sałat, endywii, cukinii oraz kalafiorów.
Hodowla na bazie analizy DNA
W hodowli ukierunkowanej na uzyskanie odmian np. odpornych na choroby można stosować klasyczne metody selekcji, polegające na sztucznym porażeniu roślin czynnikiem chorobotwórczym. Są to jednak techniki czasochłonne, kosztowne i wymagające wielu powtórzeń.
Alternatywą dla dotychczas stosowanych testów fitopatologicznych mogą być metody molekularne. We współczesnej hodowli roślin i nasiennictwie coraz częściej wykorzystywane są techniki biologii molekularnej oparte na analizie DNA, które są szybkie i dają jednoznaczne wyniki. Włoska firma tę metodę hodowli prowadzi od 2003 r., wówczas bowiem powstało w Centrum Doświadczalnym laboratorium biologii molekularnej. Należy zwrócić uwagę, że zastosowanie markerów DNA jest bardzo szerokie i umożliwia m.in.: ocenę zmienności genetycznej materiałów hodowlanych, identyfikację odmian, dobór właściwych komponentów do krzyżowań, potwierdzenie mieszańcowego charakteru uzyskanego potomstwa, identyfikację i selekcję pożądanych form, czy też przewidywanie efektu heterozji.
Podczas zwiedzania włoskich poletek hodowlanych (20 ha) pomidorów polowych, widać było różne kierunki hodowli odmian tego warzywa.
Lou Spijker odpowiedzialny za sprzedaż nasion ISI Sementi m.in. w Polsce, ale też w znacznej części Europy i na Bliskim Wschodzie, zwracał uwagę na numery hodowlane i odmiany z odpornością na Pseudomonas syringae pv. tomato i Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici, które powodują duże straty w produkcji. Pierwszy wywołuje bakteryjną cętkowatość – chorobę występującą w uprawie gruntowej i szklarniowej pomidora. Drugi patogen należy do grzybów i jest odpowiedzialny za fuzaryjne więdnięcie pomidora. Większość testowanych roślin miało odporność na brązową plamistość liści pomidora czy wertycyliozę pomidora oraz nicienie (Meloidogyne erenaria, M. incognita, M. javanica).
Lou Spijker z firmy ISI Sementi
[NEW_PAGE]W kolekcji rosły także odmiany z wysoką zawartością likopenu. We Włoszech odmiany te wykorzystuje się do uprawy z przeznaczeniem na soki. Jak informowano jest coraz większe zainteresowanie tego typu mieszańcami.
W sprzedaży nasion pomidora we Włoszech ISI Sementi ma ok. 15% udział, przy czym jako firma lokalna zajmuje tam czołową pozycję. Angelo Boni zaznaczał, że w ostatnim okresie obserwuje wzrost zainteresowania nasionami odmian przydatnych do przetwórstwa na kostkę. – Ponadto na całym świecie poszukiwane są odmiany mało podatne na czynniki chorobotwórcze – podkreślał dyrektor ds. badań i innowacji.
Nowości pomidorowe z firmy ISI Sementi oferowane w Polsce
Jet F1 – odmiana bardzo wczesna. Rośliny o zwartym pokroju, a owalne owoce o masie 80–100 g są intensywnie czerwone i twarde. Odmiana odporna na choroby bakteryjne powodowane przez Pseudomonas oraz na nicienie. Polecana do produkcji koncentratu i na kostkę, do mrożenia. Nadaje się do zbioru mechanicznego.
Gong F1 – odmiana wczesna. Rośliny średniej wielkości. Owoce o masie 70–90 g, owalne, niepodatne na pękanie, intensywnie czerwone. Odmiana odporna m.in. na brązową plamistość liści pomidora, bakteryjną cętkowatość pomidora oraz nicienie. To typowy mieszaniec do produkcji koncentratu. Może być także surowcem do konserwowania w całości i mrożenia. Polecany do zbioru mechanicznego.
Vegas F1 – odmiana wczesna. Na kompaktowych roślinach tworzą się 70–90-gramowe owoce – owalne, intensywnie wybarwione, twarde, z łatwo odchodząca szypułką. Rośliny odporne m.in. na bakteryjną cętkowatość pomidora, fuzaryjne więdnięcie pomidora oraz nicienie. Mieszaniec polecany do produkcji koncentratu, konserwowania w całości, jak i na kostkę, do mrożenia. Polecany do zbioru kombajnowego.
Scirocco F1 – odmiana średnio wczesna. Rośliny o średniej sile wzrostu. Owoce o masie 80–100 g, intensywnie wybarwione i twarde. Mieszaniec odporny m.in. na: brązową plamistość liści pomidora, bakteryjną cętkowatość pomidora, fuzaryjne więdnięcie pomidora, nicienie. Może stanowić surowiec do produkcji koncentratu, konserwowania w całości, jak i do mrożenia w postaci kostki. Owoce można zbierać mechanicznie.
Gong F1 tworzy 70–90-gramowe owoce
Dr inż. Marcin Bartczak
Fot. M. Bartczak
Artykuł pochodzi z numeru 1/2014 miesięcznika „Warzywa”