Gruszki te, ze względu na swoje walory: atrakcyjne stożkowate owoce (średnica 85 mm) z czerwonym rumieńcem (fot.) i aromatyczny miąższ (zawartość cukru Brix – 14,6%), były w 2011 r. nominowane do Fruit Logistica Innovation Award (FLIA). Owoce tej odmiany zbierane są zwykle pod koniec września, odznaczają się cechami gwarantującymi ich dobre przechowywanie – jędrność owoców oceniana jest na 8,3 kG.
Największą powierzchnię uprawy odmiany ‘Sweet Sensation’ notuje się we Włoszech, ale rosną one także w sadach holenderskich, belgijskich, francuskich i brytyjskich (od 2011 r.). Kolejna umowa licencyjna na uprawę tej odmiany została podpisana pomiędzy The Greenery a Evrosad d.o.o Krško ze Słowenii podczas tegorocznych targów Fruit Logistica w Berlinie. Pierwsze drzewa zostały już posadzone na terenie Słowenii i Chorwacji, a szczegóły dotyczące wielkości produkcji i areału nasadzeń będą kontynuowane w 2015 r. W lutym br. pierwsze owoce odmiany ‘Sweet Sensation’ zostały zebrane z argentyńskich sadów (półkula południowa). The Greenery podjęła już kroki, aby gruszki nowej odmiany były produkowane w Chile i RPA, a także w innych krajach, tj. Nowej Zelandii, Kanadzie, Turcji i na Dalekim Wschodzie.
Czy odmiana ta zawita także do naszego kraju?
Dorota Łabanowska-Bury
Informacja pochodzi z numeru 11/2013 „Hasła Ogrodniczego”