Tureckie brzoskwinie

Produkcja brzoskwiń w Turcji - owoców wrażliwych - podlega wahaniom w zależności od warunków pogodowych. W sezonie 2017/18 szacowana jest na 505 tys. ton i jest nieco niższa niż rok wcześniej.
Spadek ten wynika głównie z faktu, że w czerwcu sadownicy regionie Marmara doświadczyli szkód spowodowanych gradem. Jednakże sady z innych dużych obszarów uprawy tego gatunku zrekompensowały te straty.
 
Prognozowana na sezon 2018/19 produkcja brzoskwiń i nektaryn w Turcji mówi o zbiorach rzędu 600 tys.  ton, z czego brzoskwiń może być 530 tys. ton, a nektaryn 70 tys. ton.
 
Za: GAIN Report
 
PG

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPrognozy jabłkowe Rosji
Następny artykułNowe kredyty dla rolników, zmiana oprocentowania „klęskowych”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.