W czerwcu bieżącego roku uzbeckie świeże morele po raz pierwszy pojawiły się w prawie wszystkich sieciach handlowych Ukrainy. Czy zatem uzbecka produkcja stała się konkurencją dla owoców z Turcji i Hiszpanii oraz rodzimych moreli ukraińskich?
Sytuacja taka dotyczy tylko dużych miast Ukrainy. Tak handlowcy, jak i audytorzy branży mieli sporo krytycznych uwag do jakości importowanych z Uzbekistanu owoców. Także ich zewnętrzny wygląd odbiegał od tego, do czego przyzwyczaiły konsumentów owoce tureckie czy hiszpańskie. Niedostatki miały też opakowania.
Tym niemniej uzbeckie owoce sprzedawano z 2,2-2,3 USD/kg, podczas gdy tureckie i hiszpańskie kosztowały około 1,5 USD/kg (niektóre partie 1,8 USD/kg). Na bazarach ich cena była niższa, oscylowała około 1,3 USD/kg.
Wysoką cenę uzbeckich moreli analitycy przypisują nostalgicznym wspomnieniom starszych konsumentów pamiętających je z czasów ZSRR jako synonim wybornego smaku i jakości. Nie mające takich wspomnień sieci były importem uzbeckim rozczarowane.
Za: Eastfruit
pg