W dniach 6-8 czerwca w Angers (Francja) odbędzie się International Blackcurrant Conference. Konferencja poświęcona produkcji i sprzedaży czarnej porzeczki organizowana jest co 2 lata.
W trakcie tego wydarzenia przewidziane są pokazy, wizyty w firmach, konferencje oraz debaty. W zakresie produkcji będzie można poznać aktualne trendy, nowości w badaniach i innowacje techniczne. Nie zabraknie paneli gdzie będzie można wymieniać się wiedzą na temat właściwości zdrowotnych i charakterystyki organoleptycznej czarnych porzeczek oraz sposobów wykorzystania owoców (także innych części nadziemnych krzewów porzeczkowych).
Jak zapowiadają organizatorzy uczestnicy konferencji będą mogli poznać nowe produkty z porzeczek oraz tredny na międzynarodowym rynku, a także wypromować własną ofertę.
Więcej informacji na stronie organizatora.
Źródło: IBA
Na taką wycieczkę nie starczy mi pieniędzy ze sprzedaży porzeczki.