Jabłka, gruszki, czereśnie, truskawki. Skąd importowano w 2017 r.?

Jak podaje organizacja Fruitimprese w 2017 r. do Unii Europejskiej importowano jabłka przede wszystkim z Chile (27 proc.), Nowej Zelandii (27 proc.) oraz RPA (20 proc.).
Wśród krajów poza UE znaczącymi dostawcami były: Brazylia (7 proc.), Serbia (5 proc.) oraz Argentyna (4 proc.).
 
Najwięcej gruszek do UE w ubiegłym roku sprowadzono z RPA (42 proc), Chile (27 proc.), Argentyny (22 proc.), ale także z Chin (5 proc.), Turcji (2 proc.) i Urugwaju (1 proc.).
 
Większość czereśni pochodziła z Turcji (81 proc.). Pozostałe z: Chile (6 proc.), USA (4 proc.), Kanady (3 proc.), Argentyny (3 proc.), Ukrainy (2 proc.).
 
W 2017 roku największymi dostawcami truskawek na unijny rynek były: Maroko (55 proc.), Egipt (29 proc.) i Turcja (9 proc.).

Źródło: freshplaza.it
RS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułParlament Europejski za produkcją organiczną
Następny artykułImport ziemniaków i pomidorów do UE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.