Europejski rynek produkcji organicznej (eko-) jest szacowany na około 30-31 mld €, z tendencją do wzrostu w najbliższych latach. Pod uprawy tego typu jest obecnie przeznaczonych około 7% gruntów rolnych wykorzystywanych w państwach unijnych.
Zgodnie z definicją produkt ekologiczny to ten, który nie został poddany działaniu w agrofarmaceutyków, syntetycznych nawozów, antybiotyków, nie jest rezultatem zabiegów GMO. W przetworzonych produktach spożywczych udział składników ekologicznych ma wynosić co najmniej 95%. W produkcji ekologicznej kładzie się nacisk na wykorzystanie płodozmianu.
Reforma prawodawstwa dotyczącego produkcji eko- zakłada system corocznych kontroli gospodarstw i całych łańcuchów dostaw tego rodzaju produktów. Jeśli w ciągu trzech lat nie stwiedzą one uchybień, kontrole zostaną ograniczone do cyklu dwuletniego. Przewiduje się możliwość ubiegania się małych producentów o zbiorowe certyfikaty. Po 2035 roku w produkcji ekologicznej nie będzie można używać nasion konwencjonalnych.
Producent utraci certyfikat, jeśli stwierdzone nieprawidłowości będą wynikały z jego nieuczciwości.
Produkty z państw UE spełniające nowe wymagania będą mogły być sprowadzane na terytorium państw UE, w których obowiązują ostrzejsze, krajowe prawa. Dlatego Włosi głosowali przeciwko nowym prawidłom, bo chcą zachować swój – oceniany jako bardzo wymagający – system produkcji eko.
pg
Za: agronotizie