3,6 kilograma sałaty, 18 ogórków i 70 rzodkiewek - tyle świeżych warzyw badacz obecnie zbiera na Antarktydzie. Rośliny rosną w nowej szklarni w pobliżu niemieckiej stacji polarnej Neumayer III. Rozwijają się bez gleby, światła dziennego i pestycydów. Co kilka minut korzenie roślin są spryskiwane roztworem odżywczym.
Warzywa czekają już na załogę stacji Neumayer – powiedział inżynier Paul Zabel z niemieckiego Aerospace Centre (DLR) w Bremie. W połowie lutego zasiał pierwsze rośliny w szklarni. Od maja spodziewa się co tydzień zbierać od czterech do pięciu kilogramów sałaty, pomidorów, ogórków, papryki, rzodkiewki i ziół.
W zimie na Antarktydzie stacja Neumayer jest odcięta od świata zewnętrznego – załoga korzysta wtedy z zapasów żywności i obywa się bez świeżych warzyw. Doświadczenia rocznego projektu naukowcy chcą wykorzystać przy projektowaniu przyszłych misji kosmicznych. Szklarnie mogłyby dostarczać astronautom świeże produkty.
mp
Źródło: Sueddeutsche.de, dpa