Wkrótce Ukraina może dostarczać jabłka i orzechy do Izraela

Ukraina zakończyła w marcu 2018 r. negocjacje prowadzone z Izraelem w kwestii ustanowienia strefy wolnego handlu pomiędzy krajami. Eksperci spodziewają się, że po podpisaniu porozumienia z Ukrainy będą eksportowane do Izraela m.in. jabłka i orzechy.
Dotychczas na rynek izraelski eksportowano niewiele produktów ogrodnictwa, zaledwie o wartości 70 tys. dolarów (np. mrożoną truskawkę). Izrael jednak to duży rynek zbytu, o czym świadczą statystyki. Kraj ten co roku importuje owoce i warzywa o wartości 400-450 mln dolarów – podaje serwis fruit-inform. Jednocześnie z Izraela eksportowane są te produkty o wartości ok. 1 mld dolarów. Rynek jest trudny, m.in. dlatego, że wymagania konsumentów pod względem jakości są bardzo wysokie. 

Ocenia się, że największe znaczenia w przypadku eksportu owoców i warzyw z Ukrainy do Izraela mogą mieć orzechy włoskie, których niemal 100 proc. importowane jest z USA, o łącznej wartości 37 mln dolarów. Ponadto atrakcyjne produkty do wysyłki to jabłka (5-7 tys. ton rocznie), świeże i mrożone owoce jagodowe, cebula i pomidory.

Źródło: fruit-inform
RS
 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPIORiN: wykrycie guzaka amerykańskiego w Szwecji
Następny artykułUzupełnienie PORS 2018

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.