Ocenia się, że w sezonie 2018 powierzchnia przeznaczona pod produkcję truskawek we Włoszech pozostanie bez zmian, czyli na poziomie 3640 ha. 83 proc. powierzchni stanowią uprawy pod osłonami, pozostałe to uprawy polowe. Główne obszary produkcji to Bazylikata (870 ha), Kampania (850 ha) oraz Wenecja Euganejska (300 ha).
W 2017 r. Włosi wyeksportowali 15 tys. ton truskawek (o 7 proc. więcej niż w 2016 r.) o wartości prawie 38 mln euro (+4 proc.). Owoce te trafiły w 90 proc. na rynek Unii Europejskiej, głównie do Niemiec (6500 ton) i Austrii (3250 ton). Włoskie truskawki eksportowano także do Słowenii, Chorwacji, Wielkiej Brytanii i Szwajcarii. Ten ostatni kraj, był głównym rynkiem na liście państw nienależących do UE, gdzie trafiły truskawki z Półwyspu Apenińskiego – łącznie 1500 ton.
W 2017 r. do Włoch sprowadzono 32 tys. ton truskawek (o 7 proc. mniej niż w 2016 r.) o wartości 68 mln euro (+3 proc.). Pochodziły głównie z Hiszpanii (79 proc.).
Źródło: freshplaza.it
RS