Wśród wielu tematów branżowych, w tym debaty/panelu dyskusyjnego na temat tytułowego zagadnienia, mianowicie czy można wyprodukować owoce bez lub z niewielką ilością pozostałości przedstawione zostaną informacje odnośnie do wzrastającego zagrożenia ze strony coraz liczniejszych populacji: szpecieli, mszyc i owocówki jabłkóweczki, nasionnic w sadach czereśniowych i wiśniowych oraz innych szkodników, które dotychczas nie stanowiły problemów w uprawach roślin sadowniczych – zarówno w sadach, jak i na plantacjach. Pojawiają się też problemy z nowymi chorobami – bakteryjnymi drzew owocowych, czy wirusowymi i bakteryjnymi (fitoplazmatycznymi) krzewów owocowych.
Mimo że od lat poruszany jest temat racjonalnej ochrony roślin, ze wskazaniem na przestrzeganie liczby zabiegów w sezonie, zalecanych dawek, kontroli prawidłowości przemiennego stosowania środków ochrony roślin, wciąż dochodzi do uodporniania się agrofagów na substancje czynne w nadmiarze lub nieprawidłowo stosowane. Przez to dochodzi do eliminowania z doboru związków niedziałających. Jak przeciwdziałać temu procesowi? O tym także na konferencji.
KK