We Włoszech więcej jabłek niż zwykle trafiło do przetwórstwa

Wiosenne mrozy w 2017 roku w Europie wpłynęły nie tylko na finalną wielkość plonów  jabłek, ale również na ich jakość. Tak było we Włoszech, gdzie według statystyk większą część owoców niż zwykle przeznaczono dla przemysłu przetwórczego.

Jak podają Włosi, w roku 2017 do przetwórstwa trafiło nieco ponad 320 tysięcy ton jabłek, czyli prawie 19% całkowitej produkcji wynoszącej 1 725 289 ton.

Zwykle odsetek ten  wynosi około 12-13% – w 2016 r. dla przemysłu przetwórczego przeznaczono 266 178 ton jabłek (z łącznej ilości 2 272 026 ton – 13%). W 2015 roku było to 277 482 ton (z łącznej ilości 2 279 808 ton – 14%).

mp

Źródło: FreshPlaza

Related Posts

None found

Poprzedni artykułHiszpański eksport warzyw poniżej oczekiwań
Następny artykułŁatwo i tanio. Odstraszanie ptaków z sadów

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.