Francuski rynek owoców

We Francji co roku produkowanych jest 2,75 mln ton owoców, co daje temu państwu czwartą pozycję na liście największych producentów owoców w Europie (po Włoszech – 10,5 mln ton, Hiszpanii – 9 mln ton i Polsce – 3,3 mln ton).

Największy udział w produkcji mają jabłka (58 proc.), następnie melony oraz brzoskwinie i nektarynki (po 10 proc.). Po 5 proc. udziału mają morele i kiwi.

Francja eksportuje co roku ok. 800 tys. ton owoców, z czego 77 proc. trafia na rynek europejski. 9 proc. wysyłane jest do krajów afrykańskich a 6 proc. na Bliski Wschód. 71 proc. eksportowanych owoców stanowią jabłka, 6 proc. morele, 5 proc. nektarynki i brzoskwinie.

RS
Źródło: hortibiz

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKobiety ogrodnictwa zrzeszają się
Następny artykułNa targach Fruit Logistica będą promować borówkowe piwo

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.