Konferencja nt. warzyw kapustnych we Francji

11 stycznia 2018 r. w Saint Pol de Leon (Bretania w północno-zachodniej Francji) firma Syngenta zorganizowała Brassica Conference – spotkanie dla europejskich producentów warzyw kapustnych. W trakcie konferencji przedstawiona została sytuacja na światowym rynku warzyw kapustnych szczególnie w kontekście wyzwań, jakie rynek stawia przed producentami. 
 
Bretania jest największym francuskim rejonem produkcji warzyw kapustnych, z których duża część sprzedawana jest pod brandem „Prince de Bretagne”. Zaproszeni goście mieli okazję wysłuchać informacji o francuskim rynku warzyw, trendach i nowościach oraz kierunkach rozwoju marki „Prince de Bretagne”.

Bardzo interesującą częścią konferencji były także prezentacje przedstawiające postęp prac hodowców Syngenty szczególnie tych ukierunkowanych na nowe odmiany, posiadające odporności na choroby (m.in. na kiłę kapusty, pierścieniową plamistość kapustnych oraz bielika krzyżowych) oraz szkodniki zwłaszcza wciornastki.

Warzywa kapustne sprzedawane pod brandem „Prince de Bretagne”

Integralną częścią konferencji była wizyta w stacji doświadczalnej CATE – w której Syngenta zaprezentowała kolekcję odmian warzyw kapustnych oraz doświadczenia z odmianami odpornymi na choroby.

Zobacz więcej zdjęć z Brassica Conference

 
W najbliższych wydaniach miesięcznika „Warzywa” opublikujemy szczegółowe relacje z tego spotkania.

Tekst i zdjęcia: Adam Paradowski

Related Posts

None found

Poprzedni artykuł„Jagodowe show” po raz ósmy
Następny artykułJabłka i gruszki droższe. Włosi analizują sytuację

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.