Analitycy spodziewają się, że wartość produkcji pomidorów w krajach Unii Europejskiej będzie wzrastać, ale spożycie będzie spadać. Jak dokładnie zapowiada się przyszłość na rynku tych warzyw?
W sezonie 2016/2017 UE wyprodukowała ponad 18 mln ton pomidorów, z czego 40 proc. przeznaczone zostało na rynek świeży. 75 proc. produkcji na rynek świeży ma miejsce w pięciu państwach: Hiszpanii, Włoszech, Holandii, Polsce i Francji. Głównymi producentami pomidorów do przetwórstwa (94 proc.) są: Hiszpania, Włochy i Portugalia.
Analitycy spodziewają się, że do 2030 r. produkcja pomidorów w UE pozostanie stabilna. W rynku zwiększą jednak udział pomidory miniaturowe, koktajlowe, cherry. Szacuje się, że powierzchnia upraw będzie maleć, jednak zrekompensuje to wyższe plonowanie wynikające m.in. z wydłużenia się sezonu produkcji. Dłuższy sezon postawi wyzwania zarówno przed krajami południa Europy (większe zapotrzebowanie na wodę) jak i Środkowej i Zachodniej Europy (większe zapotrzebowanie na energię).
W dekadzie 2006-2016 spożycie pomidorów nie ulegało większym wahaniom i wynosiło ok. 15 kg per capita. Prognozy na 2030 r. są jednak nieco mniej optymistyczne – spożycie może w niewielkim stopniu spaść – do 14,4 kg na statystycznego mieszkańca Unii Europejskiej.
Można się spodziewać wzrostu eksportu o 2,4 proc. UE pozostanie nadal importerem pomidorów z Turcji i Maroka.
Źródło: freshplaza
RS