Prelegent informował, że zapotrzebowanie na pracę w uprawie pomidorów w nowoczesnych szklarniach w realiach holenderskich wynosi 10 tys. godz./ha/rok. W Polsce to zapotrzebowanie jest o minimum 15% wyższe. Różnica bierze się z motywacji – głównie finansowej pracowników. W holenderskich szklarniach pracownicy zobowiązani są do „wyrobienia” norm ściśle ustalonych dla poszczególnych zabiegów, ponadto jakość ich wykonywania jest regularnie kontrolowana i jeżeli spada poniżej wyznaczonego pułapu powoduje to obniżenie stawki. Krajowe wynagrodzenia są ok. 4-krotnie niższe, dodatkowo wydajność i jakość wykonywanej pracy nie ma zazwyczaj bezpośredniego przełożenia na zarobki, przez co motywacja do pracy spada. Należy zatem zastanowić się nad zmianą systemu wynagrodzeń, w taki sposób, aby zarobki były proporcjonalne do wydajności pracownika.
Motywacja i kontrola kluczem w zarządzaniu pracownikami
Deficyt rąk do pracy to jedna z największych bolączek w rolnictwie, a w ogrodnictwie szklarniowym – w którym zapotrzebowanie na roboczogodziny w przeliczeniu na hektar jest bardzo wysokie - problem ten jest szczególnie dotkliwy. Podczas spotkania w Łaszkowie zorganizowanego 5 grudnia przez firmy Gremon System i Delphy podpowiadano, jakie rozwiązania organizacyjne pomagają podnieść wydajność pracowników.
Tomasz Krasowski, doradca firmy Delphy zwracał uwagę na sposób prawidłowego wykonywania i pracochłonność poszczególnych zabiegów w uprawie pomidora. Specjalista podkreślał, że dla utrzymania wydajności pracy na zadowalającym poziomie wymagane jest wykonywanie zabiegów w szklarni we właściwej kolejności:
1. okręcanie i usuwanie „wilków”,
2. klipsowanie i regulacja gron
3. zakładanie łuczków,
4. opuszczanie,
5. usuwanie liści,
6. zbiór owoców
Przy czym czasami, ze względu na wysokość szklarni, konieczna okazuje się zmiana kolejności wykonywania prac oznaczonych numerami od 3 do 5.
– Niektóre zabiegi, tj. okręcanie i usuwanie „wilków”, a także klipsowanie i regulację gron można łączyć. Jednak pozostałe należy wykonywać oddzielnie – podnosi to jakość wykonywanej pracy i poprawia wydajność. Warto pamiętać, że nie każdy pracownik sprawdza się w każdej czynności równie dobrze, są osoby, które np. bardzo sprawnie okręcają rośliny, natomiast ich wydajność przy zbiorze jest poniżej przeciętnej. Dlatego dobrze jest wykorzystywać ich predyspozycje kierując do prac które wykonują najlepiej – wyjaśniał T. Krasowski.
Tomasz Krasowski (Delphy)
Nawiązując do spostrzeżeń specjalisty firmy Delphy Cyprian Forc reprezentujący Gremon Systems mówiło o nowoczesnym narzędziu umożliwiającym m.in. określenie wydajności poszczególnych pracowników, tj. systemie Insight Manager. Służy on do monitoringu pracy i pozwala śledzić działania pracowników w szklarniach i okolicznych miejscach w czasie rzeczywistym, ponadto pozwala porównywać ich produktywność oraz mocne i słabe strony, a także wyliczać wynagrodzenia.
Cyprian Forc (Gremon Systems)
Aleksandra Czerwińska-Nowak