Produkcja gruszek w Chinach w roku gospodarczym 2017/18 (od sierpnia do września) jest prognozowana o prawie 2 procent w górę od zbiorów w poprzednim roku. Chociaż upał i susza zmniejszyły plony gruszy we wschodnich prowincjach Chin, oczekuje się, że całkowita produkcja wzrośnie dzięki wyższym plonom w innych regionach produkcji. Jakość owoców jest ogólnie dość dobra.
Podobnie jak w przypadku jabłek, powierzchnia upraw gruszowych zaczęła spadać – po raz pierwszy zdarzyło się to w roku 2010/11. Nadprodukcja spowodowała spadek zysków, szacunki przewidują, że chiński obszar sadów gruszowych będzie dalej spadał, do 1,11 miliona hektarów w 2017/18.
Głównymi odmianami zasadzonymi w Chinach są gruszki azjatyckie, takie jak gruszka śnieżna, ‘Ya’, ‘Huangguan’, ‘Fengshui’, i ‘Nanguo’. Większość odmian jest zbierana od początku sierpnia do początku października.
Pod koniec lipca, kiedy rozpoczęły się zbiory gruszek ‘Huangguan’ sprzedano je średnio po 0,42 USD/kg, w porównaniu z 0,39 USD/kg rok temu. Źródła branżowe wskazują, że wzrost cen w roku 2017/18 w dużej mierze przypisuje się poprawie jakości.
Legenda: kolor brązowy oznacza 20% lub więcej całkowitej chińskiej produkcji (Hebei), żółty to 5% do 10% (Liaoning, Anhui, Shandong, Henan, Sichuan,Shaanxi, Xinjiang).
za: GAIN Reports