Zapasy jabłek w chłodniach krajów członkowskich Unii Europejskiej były 1 maja o około jedną trzecią (34%) niższe, niż miesiąc wcześniej. Pozostało ich 1,35 mln ton (1 kwietnia było to 2,06 mln ton).
We Włoszech składowane jest 35% europejskich zapasów jabłek, w Polsce 22%, we Francji 15%. Wśród odmian jabłek największe są zapasy ‘Golden Deliciousa’ (573 tys. t), ‘Idareda’ (114 tys. t) i ‘Jonagolda’ (111 tys.t). Prawie cały zapas ‘Idareda’ leży w polskich komorach (105 tys. t). Mamy w nich także jeszcze 55 tys. t ‘Golden Deliciousa’, 30 tys. ton ‘Ligola’, po 25 tys. ton ‘Glostera’, ‘Jonagolda’, ‘Šampiona’. W sumie polskim sadownikom zostało do sprzedania jeszcze około 300 tys. ton jabłek.
za: wapa-association.org