Wyliczenia WAPA wskazują, że 1 kwietnia zapasy jabłek w krajach Unii Europejskiej wynosiły łącznie 2 057 882 tony. Gruszek było około dziesięciokrotnie mniej – 221 300 ton.
Największe zapasy spoczywały z początkiem kwietnia w komorach chłodniczych Włochów – mieli oni do dyspozycji jeszcze prawie 674 tys. ton jabłek. O około 90 tys. ton mniej (580 tys. t) mieliśmy w Polsce, a Francja przechowywała w tym czasie prawie 265 tys. ton jabłek. Poważniejsze ich ilości mieli jeszcze: Niemcy (179 tys. t), Hiszpania (126 tys. t), Holandia (113 tys.t).
Najwięcej gruszek mieli przed miesiącem Holendrzy (102 tys. t), Belgowie (57 tys. t), Włosi (35 tys. t) i Hiszpanie (23 tys. t).
Zdecydowanym liderem wśród przechowywanych jabłek jest w UE ‘Golden Delicious’ (749 209 t), znacznie mniej jest jeszcze ‘Idareda’ (182 226 t) i ‘Jonagolda’ (151 772 t). Wśród przechowywanych gruszek króluje ‘Konferencja’ (188 533 t), ‘Abate Fetel’ pozostało 20 538 ton.
za: wapa-association.org.