Bułgarzy preferują ogórki

Ceny bułgarskich warzyw szklarniowych mocno wzrosły w bieżącym roku wobec roku poprzedniego. Rekordowy wzrost odnotowały pomidory – osiągając najwyższe od 2-3 lat ceny, a ogórki nigdy w historii bułgarskiego warzywnictwa nie były jeszcze tak drogie.
Bułgaria to dość istotny producent ogórków na unijnym rynku, ponadto liczący się ich konsument. Średnioroczne spożycie tych warzyw w Bułgarii kształtuje się na poziomie 6,4 kg, wobec średniej unijnej wynoszącej 4,6 kg. Nieco gorsza sytuacja jest natomiast w przypadku pomidorów – ich spożycie nie jest aż tak popularne jak ogórków. Średniorocznie Bułgarzy konsumują ich około 17 kg/osobę, a średnia unijna to około 32 kg rocznie.
za: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWłoski rynek truskawki
Następny artykułRośnie zainteresowanie szparagiem zielonym; sezon zaczął się wcześniej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.