Jak wynika z najnowszych danych ICEX – Eurostat w minionym roku Unia Europejska zaimportowała ogromną ilość warzyw świeżych – w sumie 28,087 mln ton – to o 7% więcej wobec danych za rok 2015. W ujęciu wartościowym wartość zakupionych warzyw zmniejszyła się o 1,2% – w sumie to 24,025 mld euro. Średnia cena importowa dla wszystkich warzyw to 0,855 euro/kg.
Największym importerem warzyw wśród państw unijnych w minionym roku była Holandia z zakupami na poziomie 6,118 mln ton o wartości 4,895 mld euro. Na drugiej pozycji znalazła się Hiszpania z 4,890 mln ton za to o wyższej wartości 5,213 mld euro. Na trzecim miejscu znalazła się Francja z importem warzyw wynoszącym 3,607 mln ton o wartości 1,8 mld euro. Ponadto 2,643 mln ton warzyw zaimportowali Niemcy, 2,509 mln ton Belgowie oraz 1,019 mln ton Włosi.
Źródło: FAMMU/FAPA