Departament Rolnictwa USA w grudniu uściślił swoje dane na temat światowych zbiorów i handlu orzechami włoskimi. Na świecie zebrano niemal identyczną, co rok wcześniej ilość orzechów- 2,124 mln ton (orzechów niełuskanych). To o około 132 tys. ton więcej niż w roku 2015. Największym ich producentem pozostają Chiny ze zbiorami 1,06 mln ton.
Stany Zjednoczone zebrały 607 tys. ton, Unia Europejska – 113 tys. ton, Ukraina 110 tys. ton, Chile 100 tys. ton, Turcja 63 tys. ton, Mołdawia 31 tys. ton. Największym rynkiem zbytu orzechów włoskich są oczywiście Chiny, które skonsumowały ich 1,137 mln ton wspomagając się 90 tys. ton importu. Ale największym importerem jest Unia Europejska – sprowadziła 220 tys. ton przewyższając ponad dwukrotnie import Turcji (105 tys. t). O ile jednak apetyty Europejczyków zmalały w ciągu roku o 10 tys. ton, to Turkom wzrosły w tym czasie o dokładnie tyle samo.
Za: GAIN