Według najnowszych danych – z 27 października – World Processing Tomato Counsil (WPTC, Światowa Rada Pomidora Przemysłowego) światowa produkcja pomidorów dla przetwórstwa została oszacowana na 38,099 mln ton. W porównaniu do roku ubiegłego, w którym zebrano na świecie 41,384 mln ton jest to spadek o 8,2%.
Zdecydowana większość pomidorów dla przemysłu pochodzi z plantacji na północnej półkuli globu – w tym sezonie jest to 35,544 mln ton (spadek z 38,670 mln t, -8,1%). Hemisfera południowa ma w tym roku 2,464 mln t (spadek z 2,714 mln t, -9,2%).
Po północnej stronie równika liderem (jak co roku) w zbiorach jest Kalifornia z wynikiem 11,430 mln t (-12%), pozostałe stany USA dokładają się jeszcze ilością 0,476 mln t (+36%). Następne są: Chiny – 5,150 mln t (-8%), Włochy – 5,180 mln t (-4%), Hiszpania – 2,950 mln t (-3%), i Turcja – 2,1 mln t (-22%).
Polska według zestawienia WPTC zebrała 200 tys. ton (-5%). U naszych sąsiadów: Słowacja zebrała 20 tys. t (cons), Węgry – 105 tys.t (cons), Bułgaria – 40 tys. t (-33%), Czechy – 25 tys. t (cons), Ukraina – 550 tys. t (cons), Rosja – 145 tys. t (+61%).
za: wptc.to
pg
pg