Największym obszarem produkcyjnym dla owoców i warzyw może pochwalić się w minionym roku Hiszpania z wynikiem 636,0 tys. ha (około 27,1% udział w całej UE) oraz Włosi z wielkością upraw na poziomie 420,0 tys. ha (20,2% udział).
Największe zbiory w całej Unii Europejskiej odnotowały spośród owoców jabłka z wynikiem 12,685 mln ton – co daje około 25 kg jabłek zebranych dla 1 mieszańca Wspólnoty. Wśród warzyw prym wiodą pomidory z ubiegłorocznymi zbiorami na poziomie 17,654 mln ton i 35 kg przypadającymi na osobę. W roku 2015 na pierwszych trzech miejscach wśród największych unijnych producentów jabłek znalazła się Polska na pierwszym miejscu oraz kolejno Włochy i Francja.
W przypadku zbiorów pomidorów największym producentem były Włochy oraz Hiszpania i Portugalia.
Źródło: FAMMU/FAPA