Nowy produkt na liście

9 marca Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 2016/326 wpisujące na unijna listę kolejny produkt o chronionej nazwie geograficznej – Frankfurter Grüne Soße/Frankfurter Grie Soß – Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Jest to kompozycja świeżych ziół, w skład której wchodzą świeże liście, łodygi i pąki siedmiu ziół: ogórecznika lekarskiego, trybuli, pieprzycy siewnej, pietruszki zwyczajnej, krwiściąga mniejszego, szczawiu zwyczajnego i szczypiorku. Produkcja ogrodnicza siedmiu gatunków ziół używanych w kompozycji świeżych ziół „Frankfurter Grüne Soße” / „Frankfurter Grie Soß” (zarówno w gruncie, jak i pod osłonami) oraz zbiórka liści, łodyg i pąków powinny odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym to jest miasto Frankfurt nad Menem oraz bezpośrednio sąsiadujące miasta i gminy.

Produkt ten jest znaną i lubianą przez konsumentów na obszarze geograficznym specjalnością, będącą kompozycją świeżych ziół. Stanowi on ważną podstawę różnych dań i dlatego cieszy się dużym uznaniem. 

Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułTurecki eksport pikuje
Następny artykułOliwnik Ebbinge’a

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.