Jak wynika z danych Freshfel, w 2013 roku unijne spożycie owoców i warzyw w przeliczeniu na jednego mieszkańca wynosiło 341,28 gram, tj. o 5,6% więcej niż w 2012 r., jednak o ok. 2% mniej niż średnia dla okresu 2008-2012.
Przypomnijmy, że zalecana przez WHO dzienna porcja „zdrowia” w postaci owoców i warzyw wynosi co najmniej 400 gram na osobę. Tymczasem w
2013 r. zaledwie w sześciu krajach UE odnotowano rekomendowaną wysokość spożycia. W rozpatrywanym roku na jednego mieszkańca Unii przypadało 188,6 gram owoców (o ponad 10% więcej niż w 2012 r.) i ok. 153,22 gram warzyw (o zaledwie 0,5% więcej niż rok wcześniej).
Trzeba podkreślić, iż w stosunku do danych z okresu 2008-2012 wzrosła konsumpcja bananów (o 5%), winogron (o 3%) oraz cebuli. Natomiast na popularności znacznie straciły warzywa strączkowe (spadek spożycia o 14,3%) oraz pomidory (o ponad 7%).
Źródło: FAMMU/FAPA