Obniżka ceł na warzywa

W ślad za zapowiedziami władz Federacji Rosyjskiej o projektach obniżenia ceł wwozowych na niektóre warzywa, Euroazjatycka Komisja Ekonomiczna podjęła inicjatywę zmierzającą do ustabilizowania cen produktów – orzeszków ziemnych, fig, brokułów, kapusty brukselskiej i kalafiora. 
 
Władze rosyjskie złożyły wniosek i 15 lutego EKE   zgodziła się obniżyć cła na fistaszki i figi z 5% do 0%. Na trzy lata obniżono też cła na suszone winogrona (z 5% do 0%), kalafiorów (z 11% do 5%), kapusty brukselskiej (z 13% do 5%), brokułów (z 11% do 5%). Określone przez zastępcę przewodniczącego Komisji Rolnictwa Dumy Państwowej Ajrata Chajrullina jako „egzotyczne”  rodzaje kapust (kalafiory, kapusta brukselska), tak samo jak fistaszki i figi „są produkowane  w nieznacznych ilościach, a przecież wchodzą w pakiet żywnościowy Rosjan”, więc trzeba zabezpieczyć potrzebny konsumentowi i przemysłowi przetwórczemu towar.
za:  tks.ru
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułBędzie ustawa o sprzedaży żywności przez rolników
Następny artykułZe spotkania ProCamu z klientami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.