Według danych WAPA (Światowe Stowarzyszenie Producentów Jabłek i Gruszek), zapasy jabłek w unijnych chłodniach na 1 stycznia 2016 r. wynosiły ok. 4,39 mln ton i były o 1,8% niższe w porównaniu z rekordową ilością ze stycznia 2015 r. – 4,47 mln ton.
W styczniu b.r. największe ilości jabłek przechowywano we Włoszech – 1,31 mln ton i w Polsce – 1,3 mln ton. Polskie zapasy wzrosły w skali roku o 1,6%, a włoskie zmalały o 6,4%. Na wzrost zapasów w Polsce wpływ miały wpływ ubiegłoroczne dobre zbiory jabłek, spadek eksportu do Rosji z uwagi na embargo, a także mniejsza sprzedaż do przetwórstwa. Wzrost rezerw jabłek odnotowano w styczniu również m.in. we Francji (+11% do 536,3 tys. ton). W skali roku zapasy jabłek znacznie obniżyły się natomiast w Niemczech (-8,3% do 339,7 tys. ton) i Hiszpanii (-11% do 176,9 tys. ton).
Najwięcej w unijnych chłodniach przechowywano jabłek odmiany 'Golden Delicious' – 1,2 mln ton (najwięcej – 641 tys. ton we Włoszech), a także 'Idareda' – 377 tys. ton, 'Gali' – 309 tys. ton i 'Jonagolda' – 299 tys. ton. W polskich komorach dominował 'Idared' – 330 tys. ton; były to najwyższe zapasy tej odmiany w całej UE.
Unijne zapasy gruszek na dzień 1 stycznia 2016 r. wynosiły 854,7 tys. ton i były o 4,8% wyższe niż rok wcześniej i o 5,3% niższe niż przed dwoma laty. Najwyższy poziom zapasów gruszek odnotowano we Włoszech – 301,8 tys. ton (wzrost o 18,5% wobec stycznia 2015 r.), Belgii (+11% do 230 tys. ton) i Holandii (+2,3% do 170 tys. ton). W Polsce rezerwy tych owoców wzrosły prawie trzykrotnie do 11,5 tys. ton. Wśród odmian w unijnych chłodniach dominowała 'Konferencja' – 500,3 tys. ton, której było o 9,7% więcej niż w styczniu 2015 r.
Źródło: FAMMU/FAPA