W Jaśle powstaje miejska winnica

Miejska winnica powstaje w Jaśle (Podkarpackie). - Będą ją sadzić m.in. słuchacze działającej w mieście Podkarpackiej Akademii Wina. Pierwsze wina z tej winnicy planujemy otrzymać za trzy lata - powiedziała prezes fundacji Galicja Vitis Ewa Wawro.

– Winnica powstaje na południowo-zachodnim stoku wśród terenów zielonych okalających Jasło. W tym roku zamierzamy posadzić krzewy winorośli na 25 arach; docelowo obejmie areał 50 arów, ale istnieje możliwość powiększenia winnicy nawet dwóch hektarów – zauważyła Wawro. Dodała, że projekt ma m.in. służyć słuchaczom działającej od dwóch lat w Jaśle Podkarpackiej Akademii Wina, która na rocznych kursach kształci przyszłych winiarzy oraz promować miasto. – Dzięki temu przedsięwzięciu Jasło, przez wielu uznawane za stolicę polskiego winiarstwa, będzie mogło pochwalić się produktem promocyjnym; własnym winem. W przyszłości samorząd planuje także utworzyć winotekę, gdzie będzie można spróbować m.in. miejscowych win – powiedziała prezes fundacji Galicja Vitis.

W jasielskiej winnicy będą rosły odmiany sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: Seyval Balnc, Solaris, Regen, Rondo oraz pierwsza polska, wychodowana w Jaśle, odmiana Jutrzenka

– Nasze winiarstwo osiągnęło już całkiem wysoki poziom. Wina polskich winiarzy są znane i uznane nie tylko w kraju, ale i za granicą. Warto jednak pamiętać, że odrodzenie współczesnego winiarstwa na Podkarpaciu zaczęło się w Jaśle; tutaj, w 1984 r., powstała pierwsza w Polsce profesjonalna winnica, a kilkanaście lat później zaczęły pojawiać się następne – zaznaczyła Wawro.

Na Podkarpaciu jest obecnie ponad 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch – trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Rzeszowa, Przeworska.

Początki uprawy winorośli na Podkarpaciu sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich. Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła w połowie lat 80 XX wieku.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułBrokuły – dobre na muskuły
Następny artykułIntermag i INS połączyły siły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.