Uprawa owoców pestkowych odgrywa kluczową rolę w sektorze rolnym w kilku regionach, zarówno na północy kraju (zwłaszcza w rejonie Emilia-Romagna i Piemont), jak i w południowej jego części (Kampania). Zbiory owoców przypadają w większości na dwa miesiące letnie (czerwiec i lipiec). Większość włoskich brzoskwiń i nektaryn jest spożywana w postaci świeżej.
Włochy są również liderem w eksporcie tej grupy owoców, które trafiają głównie na rynki pozostałych krajów Unii Europejskiej. W 2014 r. odnotowano wywóz w wysokości 298,442 tys. ton, tj. o 19% mniej niż w 2013 roku. Eksport w 2015 r. jest oceniany na 308 tys. ton. W 2014 roku zmniejszył się zauważalnie eksport do Niemiec (spadek o 12% w ujęciu rok do roku),które zajmują pierwsze miejsce w rankingu odbiorców, z 44% udziałem. W rozpatrywanym roku Włochy zwiększyły zakupy brzoskwiń i nektaryn o 25,8%, przede wszystkim z Hiszpanii (wzrost o 31% r/r).
Włochy są eksporterem czereśni deserowych. W 2014 r. ich sprzedaż zagraniczna osiągnęła10,4 tys. ton, a największym odbiorcą były Niemcy, do których trafiło 4,7 tys. ton tych owoców. Na włoski rynek są sprowadzane natomiast czereśnie z Hiszpanii, Turcji i Austrii. W rozpatrywanym roku ich import nieznacznie przewyższył eksport.