Nowy obiekt przetwórczy na Ukrainie

W obwodzie tarnopolskim (zachodznia Ukraina) powstaje duży zakład przetwórstwa sadowniczego. Surowiec z własnych sadów umożliwi zapełnienie wybudowanych już i powstających chłodni, przetwórstwo owoców i eksport.
Inwestorem jest właściciel firmy „Buczaczagrochlebprom” – Piotr Gadz. Część sadownicza jego latyfiundium liczy około obecnie 800 ha sadów, a ma być ich więcej. W tym roku postawiono komory chłodnicze na 10 tys. ton jabłek, docelowo gospodarstwo ma mieć mozliwości składowania 35 000 ton tych owoców. Towarzyszą im linie sortownicze i pakerskie. 
 
Firma zamierza w najbliższym czasie uruchomić linię do produkcji jabłkowych chipsów. W planach ma też produkcję soków,cydru, wina i owocowego octu, purre jabłkowego oraz dżemów. Wszystko z myślą  tak o rynku ukraińskim, jak i o eksporcie.
 
Koszty inwestycji sa szacowane na 10 mln euro. 
za: latifundist.com
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNaukowcy zaprzęgną roboty do pracy z roślinami
Następny artykułUSA mają kłopoty z salmonellą

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.