Małe przetwórstwo

Przetwarzanie płodów rolnych na terenie gospodarstwa to sposób na zagospodarowanie owoców i warzyw, a także szansa na ich zbyt po opłacalnej cenie. Wielu sadowników już od kilku lat usługowo tłoczy soki z jabłek i sprzedaje je z dobrym efektem.
Liczba zainteresowanych przetwórstwem może wkrótce wzrosnąć, gdyż w budżecie PROW 2014–2020 przewidziano na pomoc z poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój” aż 693  mln euro. 
Pomoc kierowana jest do mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw działających w sektorze przetwórstwa lub handlu hurtowego produktami rolnymi, i te podmioty mogą starać się o nią w naborze, który będzie trwał od 1 do 30 grudnia br. (te podmioty mogły ubiegać się o takie wsparcie w poprzedniej perspektywie finansowej). Jednak – jak zapowiada ARiMR – w kolejnych naborach wniosków w ramach tego poddziałania pomoc skierowana zostanie także do zupełnie nowej grupy beneficjentów: do rolników, domowników oraz małżonków rolników, którzy w pełnym zakresie podlegają ubezpieczeniu społecznemu rolników, i którzy rozpoczną prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa produktów rolnych.

Pomoc będzie rozdzielana w formie refundacji kosztów poniesionych przez beneficjentów na realizację inwestycji na poziomie 50%. Dla przedsiębiorstw zajmujących się przetwarzaniem i wprowadzaniem do obrotu produktów rolnych wysokość wsparcia wyniesie do 3 mln zł. Jeżeli o pomoc ubiega się przedsiębiorstwo, które jest związkiem grup producentów rolnych lub zrzeszeniem organizacji producentów, wówczas może liczyć na maksymalne dofinansowanie w wysokości 15 mln zł. W przypadku rolnika, domownika lub małżonka rolnika, rozpoczynającego działalność objętą wsparciem, maksymalna kwota dofinansowania będzie wynosiła 300 tys. zł. 

DŁ-B 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułGdzie ta żywność – lokomotywa eksportu?
Następny artykułMagiczne gwiazdy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.