Freshfel opublikował najnowszy raport „Freshfel Consumption Monitor” z danymi unijnymi dotyczącym wielkości spożycia owoców i warzyw w unijnej „28”. W roku 2013 średnio spożycie przypadające na 1 obywatela UE to 341,82 gramy. To o 5,6% więcej niż w roku 2012 ale o niecałe 2% mniej wobec średniej wielkości z lat 2008-2012.
Tym samym wielkość dziennego spożycia owoców i warzyw wUE28 pozostaje nadal na niższym poziomie niż rekomendowane przez WHO 400 gram owoców i warzyw w ciągu dnia na osobę. Przy czym jedynie sześć państw z 28 krajów członkowskich spełnia te wymagania i konsumpcja owoców i warzyw utrzymuje poziom zalecany przez WHO. Ze wspomnianej ilości porcji – 341,8 gram około 188,6 gram stanowią owoce, pozostałe 153,22 gramy to warzywa. W porównaniu z rokiem 2012 poziom spożycia owoców wzrósł o ponad 10%, a warzyw jedynie o 0,5%. Natomiast w stosunku do średniej z lat 2008-2012 spożycie owoców zmniejszyło się o 1,5%, a warzyw wzrosło o 2,3%.
Źródło: FAMMU/FAPA