Gen, dzięki któremu rośliny rosną w wyższych temperaturach

Nieznany dotąd gen, który pozwala roślinom regulować wzrost zależnie od temperatury, odkryli naukowcy z Australii i Hiszpanii. Ich wyniki przedstawione w "PLOS Genetics" mogą być pomocne w pracach nad odmianami, które lepiej zniosą ocieplenie. 
 
Naukowcy odkryli gen po badaniach naturalnych populacji rzodkiewnika (Arabidopsis thaliana) – roślinnego odpowiednika myszy laboratoryjnej, wykorzystywanego często w badaniach, np. genetyki roślin.
 
„Rośliny są bardzo wrażliwe na zmiany w środowisku i nawet drobne zmiany temperatury wpływają na ich wzrost – podkreśla jeden z autorów badania, Sureshkumar Balasubramanian z Monash University (Australia). – Byliśmy zaskoczeni, kiedy stwierdziliśmy, że niektóre populacje rzodkiewnika po prostu nie będą rosły, jeśli temperatury zwiększyłyby się nawet o 3-4 st. C”.
 
Naukowcy zaczęli szukać i znaleźli gen, który pozwala roślinom regulować wzrost zależnie od temperatury; nazwali go ICARUS1. Okazało się, że rośliny posiadające wadliwy gen ICARUS1 przestawały rosnąć, gdy temperatura stawała się zbyt wysoka, i ponownie zaczynały, gdy się ochładzało.
 
Balasubramanian przypomina prognozy mówiące o negatywnym wpływie wzrostu średnich temperatur na Ziemi na produkcję rolniczą. Dlatego tak ważne jest, by coraz lepiej rozumieć mechanizmy, poprzez które rośliny regulują swój wzrost – tłumaczy.
 
„Pozwala nam to przewidywać nowe sposoby i mechanizmy, dzięki którym wzrost roślin może być optymalizowany” – zaznacza badacz.
 
„Co ciekawe, Arabidopsis nie jest jedyną rośliną, która ten gen posiada. Można go znaleźć u niemal wszystkich innych organizmów, co pozwala sądzić, że nasze wyniki można wykorzystać również w przypadku zbóż” – dodaje.
 
Wyniki tego badania mogą prowadzić do stworzenia roślin, które zniosą wyższe temperatury – sugerują autorzy badania. 

Źródło:                                                                                                                                                                                                           

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPiknik „Poznaj dobrą żywność”
Następny artykułBez porozumienia w sprawie rolnictwa ekologicznego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.