W okresie od początku stycznia do końca grudnia minionego roku Hiszpanie wyeksportowali w sumie 954,8 tys. ton pomidorów. W porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej wielkość ta zmniejszyła się o 7%. Za wyeksportowane w roku 2014 warzywa hiszpańscy eksporterzy uzyskali sumę 960,8 mln euro – o 5% mniejszą wobec roku 2013.
Największym odbiorcą hiszpańskich pomidorów od lat pozostają Niemcy – w minionym roku zakupili oni aż 218,0 tys. tonoraz Francuzi z wynikiem 141,7 tys. ton . Ponadto liczącym się odbiorcą pozostaje Wielka Brytania z ubiegłorocznym wynikiem 135,5 tys. ton oraz kolejno Holandia – 106,5 tys. ton, Polska – 60,4tys. ton, Włochy – 53,5 tys. ton oraz Portugalia – 27,1 tys. ton, a także Rosja – 26,3 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA