Rolnictwo generuje 3-4 procent PKB, jednak po dodaniu do tego wartości produkcji przemysłu spożywczego przestaje być przysłowiowym Kopciuszkiem, chociaż nadal jest tak traktowane przez polityków, a nawet wielu ekonomistów. Tymczasem dynamika wzrostu produktywności w rolnictwie (w ostatnich latach 59 proc., wyższa niż w energetyce – 48 proc.), proeksportowość naszego sektora (20 mld euro, 25 proc. produkcji) każe upatrywać w rolnictwie dużej szansy dla polskiej gospodarki na rynku Europy.
Nowoczesne rolnictwo, a zwłaszcza ogrodnictwo – najbardziej intensywna jego gałąź – wymaga silnego wsparcia przez nowoczesną naukę i przemysł. Połączenie ich możliwości ma zapewnić powołana do życia Platforma (jedna z kilku powołanych dotąd do funkcjonowania). Skupione w niej podmioty – jednostki naukowo-badawcze, firmy produkcyjne, organizacje samorządowe – sformułowany 6 głównych obszarów tematycznych. Są to: produkcja owoców, warzyw, grzybów jadalnych, produktów pszczelich i roślin ozdobnych; przechowywanie i przygotowywanie do sprzedaży produktów ogrodniczych w stanie świeżym; przetwórstwo płodów ogrodniczych; racjonalna gospodarka wodą i energią, utrzymanie klimatu w uprawach pod osłonami; pszczelnictwo, prognozowanie plonów tendencji w produkcji i obrocie, ekonomika.
Prof. Franciszek Adamicki, dyrektor I O w Skierniewicach otwiera konferencję
Poseł Dorota Rutkowska gratuluje doprowadzenia do finału idei Platformy, życzy powodzenia przedsięwzięciu
Tekst i fot. P. Grel