W początkach marca rosyjskie instytucje analizujące rynek wewnętrzny podawały swoje wyniki badań inflacji. Niezależnie od nieco różnych otrzymanych liczb, ich wymowa jest zgodna: rekordowa inflacja jest napędzana przez ceny owoców i warzyw.
Ostatnie komunikaty Rosstatu mówią o wzroście cen artykułów pierwszej potrzeby w styczniu o 3,9%, a produktów żywnościowych o 5,7%. Były one droższe o 20,7% niż w styczniu 2014 r., podczas gdy roczną inflację określono na 15%. Ministerstwo Rozwoju Ekonomicznego dodaje, że w styczniu bieżącego roku warzywa i owoce podrożały o 22,1%, a w ujęciu rocznym o 40,7%. Bardzo wyraźnie wzrosły ceny podstawowych warzyw – kapusty, cebuli, marchwi, ziemniaków (o 17-27%) oraz owoców (z cytrusami – 16,7%). Przyczynami tych wzrostów jest zmniejszenie się o 40% importu przy niezmienionej ilości towaru rodzimego. Podrożał transport (import z daleko położonych krajów), zmienili się dostawcy, spadła jakość dostaw, same produkty też są droższe, niż były u bliższych producentów. To wszystko może spowodować, według WTB Kapitał, wzrost przeciętnych wydatków Rosjan na żywność w 2015 roku z 36-40% do 50-55%. Obecnie (dane za styczeń) notuje się spadek sprzedaży detalicznej o 5,5%.
za: fruit-inform.com
pg